Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Megnyílt a 94. Ünnepi Könyvhét

MTI - 2023.06.08.

Budapest egyesítésének 150. évfordulója a kultúra és a könyv ünnepe is - mondta a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok csütörtöki ünnepélyes megnyitóján Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint hangsúlyozta, a könyvekért már az első magyarországi nyomdásznak, Hess Andrásnak is meg kellett küzdenie, "és mintha megint olyan kor jönne, amikor ismét meg kell küzdeni".
A magyar könyvszakmát ma számos nehézség sújtja: nem elég a költségek növekedése, a papírár, az infláció, a digitalizáció kihívásai, a csökkenő olvasási kedv és a növekvő funkcionális analfabetizmus, még "önjelölt politikai cenzorok is ólálkodnak" a könyvtárak, könyvesboltok körül - fogalmazott.
Karácsony Gergely figyelmeztetett arra, hogy aki kicsavarja a könyvet a fiatal olvasó kezéből, aki könyvet ledarál, az bármely ideológia nevében, akár "aranymerciből" teszi is, a kultúra ellen cselekszik, ezzel pedig az ország ellen vét.
"Valamiféle terápia kellene kikecmeregni ebből az 550 éves átokból, terápiából pedig a legjobb az olvasás" - fogalmazott.
A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy Budapest életében mindig azok voltak a legsikeresebb periódusok, amikor az itt élők képesek voltak együttműködni egymással.
Elmondása szerint a Budapest 150 programsorozat támogatásával két év alatt harminc könyvet vehetnek kezükbe az olvasók, ezekből hat már az idei könyvhéten elérhető, és készül a Budapest Nagyregény is.
Balogh-Madár Emese, Belváros-Lipótváros alpolgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, amiért a könyvhét központi helyszíne ismét a kerületi önkormányzat által felújított Vörösmarty tér lehet.
Emlékeztetett arra is, hogy a Belváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter felterjesztésére a könyvhét megkapta a Budapestért-díjat.
Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke emlékeztetett arra, hogy a könyvhét számára az utóbbi évek a folyamatos változásról szóltak.
Mint felidézte, 2019-ben a Vörösmarty teret éppen átépítették, ezért a rendezvény a Duna-korzóra költözött, 2020-ban a járvány miatt megszervezték az első online könyvhetet, 2021-ben pedig egy újabb járványhullám miatt ősszel tartották meg az eseménysorozatot.
Tavaly háború tört ki a Magyarország szomszédságában, míg most a gazdasági nehézségek tovább fokozódnak és a háború továbbra is dúl, sok áldozattal, köztük sok gyerekkel - mutatott rá az MKKE elnöke.
Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, Petőfi Sándor életművének szakértője arról szólt, hogy az idei könyvhét összemosódik az időben és térben is kiemelt bicentenáriumi Petőfi-ünnepségsorozattal.
Minden fórumon Petőfi neve zeng, egyszerre felülről irányított és spontán módon - jegyezte meg a kutató, feltéve azonban a kérdést: vajon tényleg közel van-e a ma olvasóihoz Petőfi.
Mint kiemelte, Petőfire elsősorban költőként kellene figyelni. "Petőfihez akkor kerülünk közelebb, ha életművét nem különleges esetként kezeljük, hanem mint a magyar irodalom jelenségét" - fogalmazott.
A hagyományoknak megfelelően a könyvhét ünnepélyes megnyitóján adták át a Szép Magyar Könyv 2022 verseny díjait is.
A 94. Ünnepi Könyvhéten csütörtöktől vasárnapig 170 kiállító kötetei mellett számtalan könyvbemutató, dedikálás, beszélgetés, koncert és egyéb program várja a közönséget a Vörösmarty téren, a Vigadó téren és a Duna-korzón.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés