Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Megkezdődött a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

MTI - 2023.06.08.

A könyv, az olvasás fontosságát, értékmegőrző és értékteremtő erejét hangsúlyozták a felszólalók a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét megnyitóján csütörtökön a kolozsvári Bánffy-palota udvarán.

Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezetője köszöntőjében azt mondta: az ember számos eszköze közül a könyv a legértékesebb, hiszen értékmegőrző és értékteremtő ereje van. Jorge Luis Borgest idézve kifejtette: míg más ember által használt eszközök a test meghosszabbításai, a könyv az emlékezet és a képzelet meghosszabbítása.
Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere rámutatott: a könyvhét egyrészt lehetőséget biztosít arra, hogy közel kerüljön a közönség a kortárs magyar irodalomhoz, másrészt arra is, hogy felfedezze a könyvszerető közönség erejét.
Vida Gábor író köszöntőjében elmondta: míg felgyorsult világunkban a legprogresszívabb elmék is leállítanák az időt, az olvasás tempója emberszabású, emberre volt mintázva. Az olvasással nemcsak lelassítjuk az időt, de időutazáson veszünk részt, időt is lépünk - vélekedett.
Szántai János író, költő, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke úgy fogalmazott: miközben egyre többen siratják a Gutenberg-galaxist, ilyenkor örömre ad okot, "hogy a betűnek becsülete van". És bár a veszély valóban fennáll, a megnövekedett papírárak és nyomdai költségek mellett a nagyobb baj az, hogy kevesen olvasnak - tette hozzá.
"Aki nem olvas, határokat kerít maga köré, aki olvas, az a határokat tágítja kifelé" - fogalmazott Szántai János az egymilliós erdélyi magyarságra is utalva. "Az olvasás a mi világhódító nem-fegyverünk" - mondta, arra intve a közönséget, hogy az év többi napján is éljen vele.
A nyitóünnepségen Egyed Ákos történész, közösségszervező, az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) volt elnöke vehette át a Kolozsvár Társaság Kolozsvár büszkesége díját. A kitüntetést a társaság elnöke, Szabó Zsolt irodalomtörténész, szerkesztő adta át a 93 éves tudósnak.
Sipos Gábor levéltáros laudációjában rámutatott: Kolozsvár büszkeségei között a város szülöttjei mellett a máshonnan érkezettek is ott vannak, és az erdővidéki születésű Egyed Ákos, aki több mint 70 éve él a városban, kétségtelenül egy közülük.
Felidézte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külső tagjává választott történész több évtizedes munkássága során egyaránt kutatta az erdélyi parasztság múltját, az 1848-49-es szabadságharc erdélyi történéseit és Székelyföld történetét, gróf Mikó Imre életrajzát. Már újraindulásakor bekapcsolódott az EME munkájába, és tudományos munkái mellett számos tudománynépszerűsítő cikket is írt, Kolozsvár történetével is sokat foglalkozott.
Az Iskola Alapítvány, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az E-MIL és az Erdélyi Magyar Könyves Céh által közösen szervezett 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egésznapos programjainak a Bánffy-palota és udvara mellett a Vallásszabadság Háza és a Bulgakov Kávéház ad otthont.
A vasárnap délutánig tartó négynapos rendezvény a kortárs magyar irodalom neves erdélyi és magyarországi szerzőit vonultatja fel, a Bánffy-palota emeleti termeiben közel félszáz kiadó és könyvkereskedő állít ki, és számos könyvbemutató, közönségtalálkozó, kísérőrendezvény is lesz.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés