Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Könyvbemutatóval egybekötött időszaki kiállítás nyílik Kamikazek - A Busidó fiai címmel a szolnoki RepTárban

MTI - 2024.04.16.

Doma-Mikó István Kamikazek - A Busidó fiai című könyvét mutatják be április 20-án, szombat délelőtt a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban, az eseményen nyílik meg a kötet címével azonos időszaki kiállítás is - közölte a múzeum közleményben az MTI-vel.

A könyvbemutatónak és a tervek szerint az év végéig megtekinthető időszaki kiállítás megnyitójának moderátora Bajnai Zsolt, a  blogSzolnok szerkesztője lesz - tájékoztattak.
Doma-Mikó István Kamikazek - A Busidó fiai című regényében egy öreg kamikaze visszaemlékezésein keresztül ismerhetik meg az olvasók, hogy kik voltak azok a 17-26 éves japán fiatalok, akikben a hazaszeretet legyőzte az életösztönt - közölték.
A könyv írója, a füzesgyarmati kötődésű Doma-Mikó István festőművész több évtizede él Japánban, évek óta tanít egy képzőművészeti főiskolán, és 1989 őszétől - az azóta elhunyt - IV. Tupou király kinevezte a Tongai Királyság udvari festőjének. A királyi családról festett portréi és tongai tájképei a palota falát díszítik - írták.
A festőművész 1998-tól foglalkozik kamikazekutatással. Riportokat készített az életben maradt kamikaze pilótákkal és a japán történelem prominens alakjaival. Az általa létrehozott gyűjtemény bemutatása céljából életre hívott egy múzeumot, amely 2006-ig volt nyitva Füzesgyarmaton. Doma-Mikó István 2023-ban a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumnak felajánlotta a teljes gyűjteményét, annak kezelését és kiállítások megrendezését - áll a közleményben.
Mint írták: a második világháború legtalányosabb fejleménye a japán "Tokkótai", a Különleges Támadó Alakulat, vagy közismerten a kamikazék működése. A tárlaton a kamikazekutatás eredményei, fényképek, repülőgéproncsok, személyes tárgyak, búcsúlevelek (fordítással) láthatók - közölték

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés