Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Gazdag programkínálattal készülnek a Keresztury-emlékévre Zalaegerszegen

MTI - 2024.04.15.

Konferenciával, irodalmi estekkel és kiállításokkal emlékeznek Keresztury Dezső 120. évfordulójára szülővárosában, Zalaegerszegen - jelentette be a város polgármestere az emlékév hétfői programismertető sajtótájékoztatóján.

Balaicz Zoltán rámutatott: a költő, irodalomtudós, akadémikus - aki egyben Zalaegerszeg díszpolgára - sokat tett a zalai vármegyeszékhely kulturális életének fejlődéséért. A közösség feladata, hogy ápolja szellemi örökségét - hangsúlyozta.  
Keresztury halála után, 1996-ban emlékbizottságot alapítottak, melynek fő feladata Keresztury Dezső hagyatékénak és szellemiségének megőrzése - idézte fel Gyimesi Endre, az emlékbizottság elnöke.
Emlékét az akadémikusról elnevezett téren álló szobor és domborművek őrzik. Számos művét tették közzé. Tiszteletére a város létrehozott egy országos kulturális művészeti díjat, a Keresztury Dezső-díjat is - sorolta Gyimesi Endre.
Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy az intézmények színvonalas programokkal készülnek az emlékévre.  
Április 29-én - Keresztury Dezső halálának évfordulóján - virrasztást tartanak a József Attila Városi Tagkönyvtárban, ahol barátok és pályatársak emlékeznek munkásságára. A középiskolások a legszebb költeményeivel állnak majd a közönség elé. Szeptember 6-án Pannónia szülötte, Keresztury Dezső címmel rendeznek emlékkonferenciát.
A fiatalokat kreatív pályázatokkal szólítják meg: megzenésíthetik műveit, vagy verseihez illusztrációkat készíthetnek. A felhívásokat az iskoláknak már elküldték, június 20-ig várják a jelentkezéseket.
A legsikeresebb alkotások a Keresztury életművét bemutató kiállításon lesznek láthatók, amelyet szeptember 6-án nyitnak meg a Gönczi Galériában - mondta el Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ igazgatója.
A névadóról Béres János zalaegerszegi szobrászművész domborművet készít, amelyet ősszel az intézmény előtti téren avatnak fel.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés