Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Az EU abszurdnak nevezte egy rendező és egy drámaíró oroszországi börtönbüntetését

MTI - 2024.07.09.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) abszurdnak nevezte, hogy egy orosz bíróság hétfőn hat év börtönbüntetésre ítélte Jevgenyija Berkovics rendezőt és Szvetlana Petrijcsuk drámaírót a díjnyertes, Finyiszt, a fénylő sólyom című színházi darabjuk miatt, amely a vád szerint a "terrorizmus nyilvános igazolásaként" szolgált.

A 39 éves Berkovics és a 44 éves Petrijcsuk 2023 májusa óta ül börtönben, miután a 2020-ban bemutatott színdarab miatt a terrorizmus védelmezésével vádolták meg őket. A színdarab a szíriai iszlamisták által az interneten verbuvált orosz nőkről szól, akik dzsihadistákhoz mentek feleségül.
Az Európai Unió Külügyi Szolgálatának kedden, szóvivője útján közreadott közleménye szerint az alkotás valójában a terrorizmus ellen szól.
"Az ítélet abszurd, mintha Dosztojevszkij lenne felelős Raszkolnyikov meggyilkolásáért" - fogalmaztak.
A bírósági határozat jól mutatja a kulturális intézmények feletti növekvő orosz állami ellenőrzést és az illetékes hatóságok azon törekvését, hogy megnyirbálják az alapvető szabadságokat - jelentették ki. A határozat újabb megerősítése annak, hogy Oroszország Vlagyimir Putyin orosz elnök alatt korlátlan tekintélyelvűségbe süllyedt - mondták.
A művészeknek joguk van a művészi kifejezés szabadságához. A Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának részes államaként Oroszországnak kötelessége tiszteletben tartani az alkotótevékenységhez nélkülözhetetlen szabadságot - húzták alá.
Az Európai Unió szolidaritást vállal mindazokkal az oroszokkal, akik fel merték emelni a hangjukat és bírálni merték Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és akiket ezért fogva tartottak, bíróság elé állítottak vagy bebörtönöztek - tette hozzá közleményében az uniós külügyi szolgálat.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés