Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Margit Auer: Max és Muriel

Szénási Zsófia - 2024.05.08.

Irány Egyiptom!

„Max a Winterstein iskola diákja. »Professzor« a beceneve, mert olyan okos. Egyszer még fel is lépett egy gyerekeknek szóló kvízműsorban. Csak annyira izgult szegény, hogy majdnem elájult. Akkor kapta meg a mágikus állatát: a bölcs athéni baglyot, akinek a neve Muriel. Ők ketten elválaszthatatlanok, a legjobb barátok.”

Max és Muriel Végre vakáció! című, nyári kalandokat elmesélő új kötete szorosan kapcsolódik Margit Auer német írónő Mágikus állatok iskolája című nagysikerű ifjúsági regénysorozatához. A németül 2013-ban, magyarul 2015-ben indult sorozat főszereplői a gyerekeken kívül a különféle mágikus, beszélni tudó állatok, amelyek nemcsak házikedvencek, de hű barátok és segítők is. A Winterstein iskolába Miss Cornfield, az új osztályfőnök közvetítésével érkeznek meg a beavatatlanok számára szimpla plüssállatoknak tűnő mágikus lények. Minden gyerek megkapja a hozzá – kinézetben, jellemben és habitusban – legjobban illő állatot, s ezek segítenek nekik megküzdeni a hétköznapok nehézségeivel. Van köztük róka, teknős, pingvin, ecsetfülű disznó, kaméleon, denevér, koala, bagoly, patkány, sőt krokodil is.

Az újonnan érkező osztálytársaknak is jutnak csodás állatok, és olyan kalandokba és rejtélyekbe keverednek velük, amelyeket csak egymással összefogva tudnak megoldani. Az állatkák segítségével a kiskamaszok nemcsak magabiztosabbak, kezdeményezőbbek és kreatívabbak lehetnek, hanem nyitottabbá válhatnak egymás felé, és képesek lesznek fejlődni a társas kapcsolataikban. A tizenhárom részes ifjúsági regény alapsorozatán túl a Mágikus állatok iskolája Végre vakáció! kötetei egy-egy gyerek és állata szünidei kalandjairól szólnak, Max és Muriel kalandja a hetedik a sorban. Van egy téli szünetben játszódó kaland is, valamint Mister Morrison mágikus állatlexikona címmel egy majd kétszáz oldalas, nagyméretű reprezentatív kötet, melyben a sorozat jelenlegi és leendő rajongói részletesen megismerkedhetnek a Mister Morrison mágikus állatkereskedésében valaha megfordult csodálatos, beszélő állatokkal. A kiadó továbbá három nagyméretű, nyomozós foglalkoztató füzetet is megjelentetett a könyvek mellé (Levélrejtély, Kókuszhajsza, Papucstolvajok), amelyet a sorozatban jártas ifjú olvasók könnyűszerrel megfejthetnek. A könyvsorozat regényköteteit Nádori Lídia, a Kinyomoztuk! elnevezésű foglalkoztatókat Fenyvesi Orsolya, míg a lexikont Márialigeti Sára fordította.

Max és Muriel összeismerkedéséről és barátságáról az alapsorozat 5. kötetében Torta vagy bukta címmel már értesülhettek az olvasók, ezúttal a két jóbarát nyári szünidei élményeit osztotta meg velünk az írónő. Max – és persze a baglya, Muriel – nagy rajongói az ókori egyiptomi kultúrának és feltett szándékuk, hogy a szünetben elutaznak Kairóba, és megnézzék a piramisokat, a sivatagot, meg a csodálatos múzeumokat. Max örökké elfoglalt és kicsit bolondos tudós szülei ugyan nem terveznek nyaralást, de sebaj! – az ifjú „professzor” nem adja fel az álmait. A vakáció kezdetén életében először egyedül elutazik a nővéréhez, aki egy nagyvárosban tanul. Hamarosan kiderül, hogy a testvére lakótársai közül az egyik lány a városi (talán berlini?)  egyiptomi múzeumban dolgozik, így Max (és Muriel) hamarosan megcsodálhatják az intézmény páratlan ókori gyűjteményét. Biztos, ami biztos készítenek néhány szelfit, mintha Egyiptomban járnának – jó lesz majd a suliban mutogatni. Közben tudomásukra jut, hogy a múzeumban egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztő filmet forgatnak, és mit tesz isten, éppen Maxot választják ki a gyerekek közül a menő műsorvezető segédjének. Max szokás szerint alaposan felkészül a feladatra, szorgalmasan bújja a magával cipelt tudományos könyveket, és nem kell hozzá sok idő, hogy ráébredjen: sokkal elmélyültebb és alaposabb a tudása az ókori egyiptomiakról, mint a rátarti sztárként pózoló műsorvezetőnek. Az igazi kalandok akkor kezdődnek el, amikor ráébred, hogy a műsornak az a férfi a műsorvezetője, aki egy korábbi kvízjátékban segítség helyett megalázta őt. Anélkül, hogy spoilerezném az eseményeket, annyit mondhatok, hogy egy jól megírt, szellemes ifjúsági kaland- és detektívregényt vehet kezébe az olvasó, amiből még azt is megtudhatja, mi volt a szerepe a bagolynak az ókori egyiptomiak hitvilágában. S mivel a tévészereplés pénzkeresettel jár, a nyári szünet második felében tényleg valóra válhat Max és (Muriel) álma, hogy elutazzanak a fáraók országába.

A regénysorozatból két osztrák-német rendezésű családi mozi is készült (Mágikus állatok iskolája, Rejtélyes gödrök), melyek magyar szinkronnal is megtekinthetők a 6+, illetve a 12+-os korosztályok számára. Mert ez is egy olyan könyvsorozat, amelyben a szereplők az olvasóikkal együtt nőnek fel, kisiskolásokból nagykamaszokká válnak, s velük együtt változik a regény valóságos és fantázia világa.

Szénási Zsófia

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája – Végre vakáció! 7. kötet. Max és Muriel, Babilon Kiadó, 248 oldal, 3790 Ft

A Max és Muriel

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés