Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Lauren Fairgrieve: Madarat tolláról

Szénási Zsófia - 2024.04.10.

Száll a madár ágról ágra

„Pattintsd ki! Rakd össze! Lógasd fel! Tanulj és gyönyörködj!” – ez lehetne a szlogenje a skót szerző, Lauren Fairgrieve Kate Read színpompás illusztrációival megjelent kötetének, amely az alkotó kedvű kisiskolásokat szólítja meg. Arra biztatja őket, hogy ismerjék meg és készítsék el a saját madaraikat. A Madarat tolláról című, 10 madármodellt tartalmazó, és a madarak életét bemutató képeskönyv publikálásával új szintre lépett a Babilon Kiadó a kreatív ismeretterjesztő könyvek kiadása terén. Mert nem csupán a madarak életéről, elterjedéséről, jellemzőiről, kultúrtörténeti vonatkozásairól lehet olvasni a könyvben, hanem kis kreatívkodással egy sereg 3 D-s papírmadarat is össze lehet állítani belőle. Nem a régi megszokott papírkivágó segítségével, hanem a kartonból kinyomott, vastag és jó minőségű „alkatrészek” összeillesztésével (amiket használat után akár vissza is lehet nyomni a helyükre). Az elkészült szárnyasokat zsineg vagy szalag segítségével fel lehet lógatni, így végül egész madárraj keletkezik belőlük.

Tíz jellegzetes európai madár – a gyöngybagoly, a fekete rigó, a tengelic, a szarka, a kék cinege, az örvös galamb, a seregély, a jégmadár, a vörösbegy és a nagy fakopáncs kap helyet a csapatban. Megtudhatjuk, milyen hiedelmek kapcsolódtak egyes madárfajokhoz, miről nevezték el őket, mik a jellegzetes tulajdonságaik, élőhelyeik. Az éjjeli gyöngybagoly hangjától például babonásan féltek a régi emberek, az ókori görögök viszont Pallasz Athénének, a bölcsesség istennőjének jelképeként tartották számon. A fekete rigó a kelta regékben dalával varázsálomba ringatta a hallgatóit. A tengelicet az angolok a középkorban – piros sapkája miatt – negatív mágikus lénynek tartották. A szarkát számos kultúrában szerencsés szimbólumnak tekintették, ahogy a kék cinegét is, akit az új szerelem hírnökeként tiszteltek. Az örvös galamboknak kiemelt szerepük volt a II. világháborúban. Postagalambként szolgáltak, mivel bárhonnan hazataláltak. A nagy csapatokba verődő seregélyek repülési mintázatait az ókori jósok különféle előjelekként értelmezték. A rejtőzködő életmódot folytató jégmadárról önálló mitológia történet is született Alküoné és Kéüx, a jégmadarakká vált házaspár személyében. A vörösbegynek kiemelt jelentősége van az angolszász karácsonyi ünnepeken. Egyesek az egykori brit postások piros egyenruhájával magyarázzák a népszerűségüket, mások azzal, hogy télen is jól látható, piros mellényt viselnek. Mindenesetre számos angolszász mese kötődik hozzájuk. A fakopáncs hangos dobolását pedig a skandináv mitológia Thorral, a mennydörgés, villámlás és háború istenével hozza összefüggésbe. A madárfajok számos érdekességet felvonultató leírásának fordítója Márialigeti Sára.

Lauren Fairgrieve a brit Nosy Crow kiadó szerkesztője és gyermekkönyvszerző, míg Kate Read számos gyerekkönyv illusztrátora. Rajzai hűen visszaadják a madarak színét és tollazatát, minden apró részletre ügyel, többek között arra is, hogy madarai „barátságos arcot vágjanak”. Közösen jegyeznek még a sorozatban egy pillangókról szóló 3 D-s képes albumot.

Szénási Zsófia

Lauren Fairgrieve: Madarat tolláról
Babilon Kiadó, 32 oldal, 6290 Ft

 

A Madarat tolláról

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés