Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Janikovszky Éva: Te ezt még úgysem érted…

Szénási Zsófia - 2024.03.10.

Lebirkózzuk a Burgumburát!

„KEZD AZ AGYAMRA MENNI, hogy nálunk mindenki reggeltől estig pénzt keres, és amikor végre hazaér, akkor meg spórol. Csak tudnám, hogy hova teszik azt a tengerpénzt, amikor erre se futja, meg arra se futja, én az Anyu régi dzsekijét hordom, Öcsi az enyémet, csak a lábamon nem tudnak spórolni, mert nagyobb, mint Anyué, kisebb, mint Apué, és az Öcsi szétfocizott csukáját azért mégsem vehetem fel.”

Mindig megható egy olyan – utólagosan összeállított – kötetet kézbe venni, amelynek szerzői már sok éve elhunytak, tolluk és kezük munkája mégis tovább él a műveikben.  A világról való gondolkodásuk, a finom irónia és a kacagtató humor mellett a bánat gyakran szívszorító ábrázolása, vagy a felnövő korosztályokkal való mindenkori együttérzés alapvetés volt náluk és lenyomatuk megtalálható ezekben a régi-új írásokban. Öröm a szomorúsággal, a hétköznapi élethelyzetek filozófiai töprengésekkel társulnak a mindössze negyvenoldalas könyvecskében. Noha­ a legendás alkotópáros – Janikovszky Éva író és Réber László grafikus – több évtizedes közös munkája számos remekművet eredményezett, ezeket a történeteket és illusztrációkat sohasem láthatták kötetbe foglalva.

A rendszerváltás időszakára koncentráló lánytörténetek 1990-ben már egyesével napvilágot láttak a Kincskereső című gyermek- és ifjúsági irodalmi folyóiratban, most újraszerkesztve, összeállítva egy befejezetlen, és eddig kiadatlan ifjúsági regényt publikált belőlük a Móra Kiadó. A csonkán is egységes ciklussá szerveződő regény hősnője, Dorka igyekszik önmagával és az átalakuló világrendben bekövetkező változásokkal valahogy megbirkózni, az élet nagy kérdéseire választ keresni. Egy érzékeny, és jó megfigyelőképességű kamasz, aki azt látja maga körül, hogy eddigi élete darabokra hullik, változik a világ és az értékrend, ami korábban biztosnak tűnt, az bizonytalanná válik. Ismerős szituációk, melyek nemcsak a 90-es évekre, de a mai időkre is jellemzőek. Csak hogy néhány példát soroljak: egyre több a válás a családokban, a szülők a pénzkereséssel vannak elfoglalva, átképzésre járnak, vállalkozásba fognak, sokat dolgoznak, aztán mégis kénytelenek spórolni. A nagymama egyáltalán nem örül annak, hogy nyugdíjba kell mennie, és szintén tovább dolgozik, élesednek az anyagi helyzetből fakadó különbségek, a kárpótlásban reménykedve hirtelen megjelennek a külföldre emigrált rokonok, és mindenkinek beindul a fantáziája. Az új világban nagyobb tere van az önálló véleményalkotásnak, ebből fakadóan sok ellentét felfakad – de ezzel is meg kell tanulni együtt élni. Amikor a kamaszlány és fiútestvére rákérdez az élet kisebb és nagyobb dolgaira, a válasz a felnőttekre oly jellemző: „Te ezt még úgysem érted…”Akkor persze megsértődnek, kiabálnak és hőzöngenek, ahogy illik. És ha komolyra fordul az ügy, a tettek mezejére lépnek, és kibékítik akár még a válni készülő szülőket. Mint fogalmaznak, „lebirkózzák a Burgumburát”, amint azt tették egy régi közös családi játékban, amikor összekapaszkodva vártak a Balatonban a nagy hullámokra.

A kamaszok bonyolult lelkivilágát (is) megidéző történetek persze nem melodramatikus jelenetek sorozataként ömlenek ránk – bár néha ez is belefér –, hanem Janikovszky Éva jól ismert csillogó humorával, mélységes empátiájával és kamaszos lendületével, no meg Réber László a helyzetkomikumokat pontosan megragadó rajzaival. Hogy az írónő kamaszkori naplójában megörökített szavajárását idézzem: „irtó” klassz például az iskolai angoltanulást az első szerelemmel összekötő novellája. A szerző a rendszerváltás átalakuló társadalmát a változásokkal egyidőben „an Ort und Stelle” jeleníti meg a gyerekléptékben megírt novellácskákban. Látni lehet, ahogy a rendszerszintű változásokkal egyidejűleg és életkorából fakadóan a főhős is változik, idomul, és a sok bizonytalanság ellenére remélni lehet, hogy egyszer boldog és egészséges felnőtt lesz belőle.

 

Szénási Zsófia

Janikovszky Éva: Te ezt még úgysem érted…, Móra Kiadó, 40 oldal, 3499 Ft

 

A Te ezt még úgysem érted...

megvásárolható

kedvezményes áron

a Móra Kiadó

webáruházában

Olvasson bele

a könyvbe,

idekattintva

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés