Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Gilles Diederichs: Két kis vízcsepp kalandos útja; A kíváncsi kisbagoly és a Nap

Szénási Zsófia - 2024.03.25.

Az értől az óceánig – a természet hangjai

„Csip-csepp, csip-csöpp, csipi-csöpi-csöp,/égből hulló örömkönny,/kék bolygón egy csöppnyi élet,/óceánba hazatérek.” Hogyan jut el a piciny vízcsepp az értől az óceánig? És vajon megtaláljaaz éjszakai életet élő kisbagoly a napot?

Varázslatos szépségű, ovisoknak szóló új sorozatot indított a Babilon Kiadó A természet hangoskönyve címmel. A kedves mesék és gyönyörűséges pasztellszínekben pompázó illusztrációk mellett a sorozat egyben hangoskönyv, a QR-kóddal letölthető meséket Török-Illyés Orsolya színésznő remek előadásában hallgathatják meg a kicsik. De nemcsak magát a mesét, hanem a mesében szereplő állatok hangját, a természet zajait és a különféle effekteket – 24 vízparti és 24 erdei hangot – szintén felvették a hangoskönyvbe, sőt ezek akár egyesével is lejátszhatók. Az esti mesék bensőséges hangulatát idézi meg, ahogy a mesélő a szövegben szereplő mondókákat egyszerű dallammal, improvizációnak tűnő módon elénekli, és még a könyv lapozását is halljuk a felvételen.

Ahhoz képest, hogy milyen kisméretűek és könnyen kézbe foghatóak ezek a kötetek, nagyon sok információt és kalandot rejtenek. Egyfelől ismeretterjesztő jellegűek, másfelől valódi mesék. Egyszerre szólnak a szemnek és a fülnek, hallgathatók élőben, a szülő elmesélésében, vagy hangoskönyvként. A mesék végén „Esti ágyikó-szertartás” címen alvásra felkészítő, nyugtató gyakorlatok találhatók, tulajdonképpen aprócska meditációs rituálék, amelyek lecsendesítenek és segítenek a nap lezárásban.

Az eddig megjelent két kötet közül a Két kis vízcsepp kalandos útja címűben két vízcsepp utazását követhetjük nyomon, amint esőcsepp formájában előbb egy virágkehelybe hullanak, majd egy levélben utazva eljutnak a patakon és a folyón át az óceánba. Itt találkoznak a szüleikkel, együtt várják a napsugarat, ami majd felszippantja őket, hogy esőcsepp formájában újra a földre hulljanak, és részesei legyenek a természet nagy körforgásának. Útjuk során mindenféle víz mellett lakozó állattal találkoznak: kecskebékával, mormotával, pacsirtával, méhekkel, s ezek, illetve még sok-sok vízi és vízparti lény hangja hallható a hangoskönyvben. Az effektekre és zajokra a szövegben kék, illetve rózsaszín színnel kiemelt szavak is figyelmeztetnek.

A kíváncsi kisbagoly és a Nap című mesekönyvben azzal az ellentmondással találkozunk, hogy egy alapvetően éjszakai állat meg akarja ismerni a napot és a nappalt. A kisbagoly erdőt-mezőt bejárva keresi a fényes napkorongot: éjszakai útján szentjánosbogarakkal, madarakkal, denevérekkel, farkasokkal, vaddisznóval, tücskökkel és szöcskékkel találkozik, átél egy vihart, villámlást és mennydörgést, beszélget a csillagokkal és a Holddal, végül megpillantja a hajnali nap sugarát, majd elégedetten elalszik. A hangoskönyvben a mese mellett az éjszakai és nappali állatok, valamint a vihar hangjai is hallhatók.

A mese szerzője Gilles Diederichs francia zeneszerző és zeneterapeuta. Mindennapi munkáját gyermekek között végzi, valamint pedagógusoknak tanít relaxációs technikákat, jóga-, meditációs és motorikus képességfejlesztő gyakorlatokat. Magyarul eddig megjelent könyveiben koncentrációs és relaxációs gyakorlatokat ajánl gyerekeknek, stresszoldó feladatokat és lelki tanácsokat felnőtteknek, de jelent meg már könyve a hiperaktív gyerekekről, és az érzelmi intelligenciáról is. Egyébként énekes-dalszerzőként is tevékenykedik, eddig 40 CD-t és CD-hangoskönyvet jegyez önállóan vagy társszerzőként. A franciául nyolcrészes ovis hangoskönyv sorozat eredetileg CD melléklettel jelent meg, ebben a tekintetben a Babilon korszerűbb formát választott. A történeteket Fenyvesi Orsolya fordította, a mesekönyvet a gyermekkönyv-illusztrátorként tevékenykedő francia Violaine Costa aprólékos és művészien részletgazdag alkotásai ékítik.

Szénási Zsófia

Gilles Diederichs: Két kis vízcsepp kalandos útja, Babilon Kiadó, 32 oldal, 3390 Ft; Gilles Diederichs: A kíváncsi kisbagoly és a Nap, Babilon Kiadó, 32 oldal, 3390 Ft

A Két kis vízcsepp kalandos útja

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

 

 

 

 

A kíváncsi kisbagoly és a Nap

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés