Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Gabby Dawnay: Körbeforgó szép természet

Szénási Zsófia - 2024.03.27.

A természet tökéletes alkotásai

„Messze-messze, az óceán közepén, egy aranyló, homokos szigeten van egy erdő. A fák magasak, leveleik tollasak, törzsük a tenger felé hajlik…”

Mindannyian, akik a Földön élünk – növények, állatok és emberek – megszületünk, felnövünk, élünk, szaporodunk és meghalunk. A körforgás folyamatos, és sohasem szakad meg. Vannak lények, akiknek csak néhány óra, vagy néhány nap adatik (kérész, holdas-szövő, szitakötő), vannak, akik pár hétig-hónapig léteznek csupán (méhek) másoknak jóval több év áll rendelkezésre (vörös óriáskenguru, orangután, a föld alatt kolóniát építő földikutyaféle, a csupasz turkáló, vagy az ember), és vannak több száz évig élő egyedek is (grönlandi cápa, mamutfenyő). Akadnak, akik életük folyamán többször átváltoznak (rovarok, békák). Legyen kicsi vagy nagy, rövid vagy hosszú életű, mindegyik küzd az életben maradásért, különféle trükköket vet be az élelem megszerzéséért és a szaporodás biztosításáért. A polip hónapokig őrzi a tojásait, a csikóhal úgynevezett költőtasakban dédelgeti az ikráit, a mohákban élő mikroszkopikus medveállatka saját teste és levedlett bőre közé helyezi el az ikráit. Léteznek különleges állatok, amelyek képesek megfordítani az időt: ilyen a láthatatlan medúza, ami képes megállítani az öregedést, és újra és újra lárvává alakulni.

A növényeknél még inkább nyomon követhető a körforgás, hiszen az elhalt fákon gombák tenyésznek, a tápanyagok visszakerülnek a talajba, s azokból újabb élet fakad. A termesztett növények ilyen-olyan formában az ember asztalán kötnek ki.  A növények beporzásától a sokasodásukig, a magok nem egyszer trükkös elszórásától (pitypang, magugró, napraforgó, gomba, fenyőfélék) az új egyed kifejlődéséig számos megoldás létezik. Ki gondolná, hogy a kókuszpálma úgy szaporodik, hogy előtte a régi termés három hónapig sodródik a tengeren, mielőtt földet ér, és a magonc a kókusz termésében fejlődik ki. Hogy az egzotikus lótuszvirág a fekete iszapból sarjad ki. De az általunk jól ismert almafánál is csodálatosan bonyolult folyamat, míg a kicsi magból nagy fa nő.

Gabby Dawnay könyvének 48 története a kezdetektől az elmúlásig végigkíséri az állatok, növények és gombák életét. Meseszerűen írja meg az egyes élőlények földön töltött idejét, a csodálatosan részletgazdag illusztrációk segítségével bemutatja az adott faj életmódját, életútját, és azt, milyen szerepet tölt be a helyi ökoszisztémában, a természet körforgásában. S talán ez a legfontosabb. Hogy ezek a parányi vagy méretes lények nem önmagukban állnak, hanem mind egy természeti folyamat részei, így eltűnésük – esetleges túlszaporodásuk – alapvetően megváltoztathatja az adott terület ökoszisztémáját. Azaz, mindenki nélkülözhetetlen, legyen az kisebb vagy nagyobb élőlény. Az erdőt például olyan élő szervezetként ábrázolja, amelyben a talajszinttől a lombkoronáig minden mindennel összekapcsolódik. A fagyökerek a gombákkal, a fiatal csemeték az öreg fákkal, az elhaló fák a belőlük induló új életekkel. Egyfajta szuperorganizmusok, amelynek résztvevői kommunikálnak egymással, megvédik egymást a kártevőktől, és a túlélés érdekében képesek együttműködni. Ugyanilyen ökoszisztémát képeznek a vízi növények és az állatok is. A majomkenyérfa például – amelyet az „élet fájának” is neveznek – egy egész életközösséget táplál és éltet.

Nemcsak a lenyűgöző illusztrációk és az ismeretterjesztő leírások vonzóak a könyvben, hanem a meseszerű nyelvezet is, például  az egyes fejezetek alcímeinek költői, rejtvényszerű megfogalmazása: „A vizenyős láp talaján tüskés növény áll lesben” (Vénusz légycsapója), vagy „A lankás domboldalon sárga sziromsörényes arcok nézik meredve a napot” (napraforgó), vagy „Ősi, mint a föld, amin nő, és erős anyagából épült a hét tenger habjait szelő leggyorsabb kalózhajó” (tölgy), és végül „Az ehetetlen, kékeszöld termés feszes, mint egy túlpumpált biciklikerék, aztán egyszer csak felrobban, és kilövi a magjait” (magugró). Élményszerű az általánosabb témák, időjárási jelenségek leírása és megközelítése is: a négy évszak, a zivatar, a vulkán,a tornádó, vagy a víz körforgásának magyarázata, a földrészek, a hegyek, a homok, vagy a gleccser mozgásának bemutatása, de érdekes a gyémánt vagy szén kialakulásának története is. Az űr jellegzetes jelenségei, mint napsugár, Hold, csillag, üstökös vagy fekete lyuk szintén érzékletes módon kerül bemutatásra.

Gabby Dawnay népszerű angol meseíró, és számos gyerekkönyvet írt már, alkalmanként illusztrátorként is tevékenykedik. Nemcsak könyvet, de tévésorozatot, tévés forgatókönyveket és rajzfilmeket, netre felkerülő okosító sorozatokat is készít.

Margaux Samson Abadie francia illusztrátor (alias Nano Février) természetközeli rajzaival, az apró részletek megmutatásával jeleskedik, érdemes a képeit hosszabb ideig tanulmányozni, mert sok-sok felfedeznivaló van rajtuk. Rajzait a kíváncsi fiatal elméknek szánja, akikben remélhetőleg sosem huny ki a földi élet iránti csodálat.

Szénási Zsófia

Gabby Dawnay: Körbeforgó szép természet, Babilon Kiadó 112 oldal, 7990 Ft


A Körbeforgó szép természet

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés