Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Christina Braun: Mi Micsoda Olvasó – Az ókori Róma

Szénási Zsófia - 2024.06.19.

Légiósok és gladiátorok testközelből

„Maximus vagyok, a kutya. A barátaim Maxinak hívnak. A gazdim egy gazdag kislány. Egy nagy villában élünk Róma hét dombjának egyikén. Napközben járjuk a várost, és szívesen mesélek arról, hogy milyen volt az élet az ókori Rómában.” – így kezdődik a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Az ókori Róma című kötete, amiben egy megmosolyogtató kis kutya vezeti körbe az olvasóját a nagy római birodalom zanzásított történetében.

Az immár huszonharmadik köteténél tartó sorozatot 2019-ben indítottak el a kezdő olvasók, azaz a kisiskolások számára. A német partnerüknél már bizonyított Olvasó sorozat megjelentetésével teljessé vált a gyerekeknek és a kamaszoknak szánt Mi Micsoda család, hiszen a nagyobb korosztálynak szóló Mi Micsoda, és az óvodásoknak szánt Mi Micsoda Junior, Mi Micsoda Ovisoknak és Mi Micsoda Kicsi Világ sorozatok mellett az éppen írni-olvasni tanuló alsós gyerekek is tartalmas, játékosan oktató ismeretterjesztő könyvet vehetnek a kezükbe. A hagyományos Mi Micsodánál kisebb, 64 oldalas kötetek méretüknél fogva könnyen kézbe vehetők, tördelésük és betűnagyságuk, a rövid, egyszerű mondatokban megfogalmazott és sok képpel kiegészített ismeretterjesztő szöveg is kedvez az épphogy olvasni tudóknak. Az általában hét fejezetből felépülő kiadvány minden kötetének van egy saját kabala figurája – ezúttal Maxi kutya – aki végig vezeti az olvasókat a tudnivalókon, majd a fejezetek végén lévő tudáspróbákon játékos tesztre invitálja őket. Az öntudatos kisdiákok már csak azért is magukénak érezhetik a köteteket, mert lehetőségük van az elejére ákombákom nagybetűkkel beírni a nevüket.

A kisiskolások ezúttal megismerkedhetnek az ókori Róma alapításának – Romulushoz és Remushoz kapcsolódó – legendájával, vagy olyan ikonikus történelmi helyszínekkel, mint a Forum Romanum és a Colosseum. Bepillanthatnak a hét dombra épült város történetébe a királyság, a köztársaság és a császárság idején, egy-egy mondatban hallhatnak a legnevesebb császárokról és a római birodalom bukásának okairól. A kiadó arra is gondolt, hogy a római birodalom pannóniai/ később magyarországi vonatkozásaival kiegészítse a kötetet, így szó esik az ókori Szombathelyről (Savaria), Pécsről (Sopianae) és Aquincumról, valamint böngészhető a birodalom térképe. Maxi kutya segítségével megtudhatják a gyerekek, hogyan éltek a szegényebb és a gazdagabb rómaiak, mit ettek, hol pihentek, hogy nézett ki egy gazdagon berendezett római villa, de ami ennél is izgalmasabb: olvashatnak a római gyerekek játékairól, iskoláiról és arról, hogy sokkal hamarabb felnőtté kellett válniuk, mint a mai fiataloknak. Ízelítőt kapnak a római szórakozási formákból: a fürdőélettől a színházi játékokon át a gladiátor viadalokig, kocsiversenyekig, és a fegyvernemek alapján négy csoportba sorolt gladiátorokig. Megismerhetik a sokistenhívő birodalom főbb isteneit és a rómaiak máig csodált találmányait: a római építkezést, a kövezett utakat, a boltíves vízvezetékeket és a csatornarendszert. Szó esik a rómaiak hódító csatáiról, a légiósok viseletéről és a rómaiakhoz kötődő híres hadicselekről. Végül a rómaiak örökségét is számba veszi a szerző, Christina Braun, legyen az maga a latin nyelv és az európai nyelvekben általános latin eredetű szavak, az úgynevezett limes rendszer, vagy a régészeti feltárásokból megismert épületek, városok és tárgyi leletek. Egyúttal a régészek munkájáról is megtudhatunk néhány érdekességet, ami bemutatja, milyen végtelen türelem és kitartás kell ahhoz, hogy a föld alatt leledző épületek és tárgyak napvilágra kerüljenek. A könyv végén játékos tudáspróbán tesztelhetik magukat a gyerekek, ahol olyan kérdésekre kell megfelelniük, mint hogy „Mit neveztek latrinának?”, „Hány néző fért be a Circus Maximusba?”, „Mi a pantomim?”, vagy „Mitől különleges a Pantheon?”. A Fenyvesi Orsolya fordításában közreadott kötet igazi okosító könyv az ókori történelem iránt érdeklődő kis olvasóknak.

Szénási Zsófia

Christina Braun: Mi Micsoda Olvasó – Az ókori Róma, Babilon Kiadó, 64 oldal, 3390 Ft

 

Az ókori Róma

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés