Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Carlie Sorosiak: Kutyavilág

Szénási Zsófia - 2024.03.13.

Szőrös családtagjaink nagykönyve

Merész ebek és hűséges hősök, szuperkutyik és ebméltóságok sorakoznak és barátkoznak velünk közel száz oldalon a Babilon Kiadó jóvoltából Carlie Sorosiak szerzőségével és Luisa Uribe illusztrációival megjelent Kutyavilág című nagyméretű képes kézikönyvben.

Kutya és ember barátsága az emberi történelem kezdeteire nyúlik vissza; már az ősembert is kutyák kísérhettek a vadászatokon, s azóta is hűséges társaink akár a szabadban, akár a lakásban. A korszerű kutyatartási elveket valló kézikönyv mindent elmond az ebekről a fülüktől a farkukig, kedves és kifejező illusztrációkkal oszt meg praktikus ismereteket és mesél el érdekes, valós történeteket. Nemcsak gyerekeknek, de az egész családnak és mindenkinek ajánlják a könyvet, aki szereti a kutyákat.

A kutyák eredete kb. 55 millió évre nyúlik vissza, míg a mai értelemben vett házi kutyáról úgy 20-40 ezer éve beszélhetünk.  Ma is vannak félvad kutyák, mint a dingó. A könyv megismertet a kutyák jellegzetes tulajdonságaival, kisebb-nagyobb változataikkal, és általánosan jellemző remek kommunikációs képességeikkel. Megtudhatjuk, milyen éles a hallásuk, jó a szimatuk, hogyan látnak és mikor boldogok. A tükörteszt és a szimatteszt segítségével arról is képet kapunk, hogy van-e öntudatuk. Gyorskiképzésben részesülünk a „kutyabeszéd” jelentéseiből a vakkantástól a vonyításig, érzelmeik széles skálájából a nevetéstől a félelemig. Megismerkedhetünk a 21. század elején született Chaserrel, akit a világ legokosabb kutyájának tartottak, aztán Artúr király legendásan hűséges ebével, régvolt királyok és mai elnökök híressé vált kedvenceivel, sőt háborús hősökkel, köztük ejtőernyős kutyákkal is. Aztán itt vannak még a nagy utazók: sarkvidéket bejárt, kutyaszánba fogott ebek, hegyi mentőkutyák, a katasztrófáknál használt mentőkutyák, vagy Lajka, aki még a világűrbe is eljutott (és sajnos, nem tért vissza).Világszerte ismert a pavlovi reflex, amit az orosz Ivan Pavlov kísérletezett ki a kutyáival, de híresek Darwin kutyái, és akadnak gyógyító kutyák is.

A kötet foglalkozik a négylábúak sokféle osztályozásával és használatával a történelem során, a vadászattól a rituális szerepen át a szánhúzásig, a szőrös fajtáktól a perui meztelen kutyáig. Kiderül többek között, hogy a legrégebbi nemesített fajta feltehetően a perzsa agár, már az egyiptomiak is használtak pórázt, s van egy hatujjú kutyaféle, amit Norvégiában lundavadászatra használnak. Számos legenda és hiedelem fűződik a kutyákhoz a gyógyító kutyanyáltól a szerencsét hozó kutyagumiig.

A földön körülbelül 900 millió kutya él, mindegyik kontinensnek és országnak megvannak a maga kedvencei és persze hősei. Sokféle történet kering a kutyák hűségéről. Közülük néhányan híres „színészek” lettek, mint Rin Tin Tin, vagy Totó, az Óz, a csodák csodája című filmből. Mások emberek megmentőiként váltak nevezetessé, dolgoztak szárazon és vízen, földön és föld alatt. Megint mások, mint a sérült emberek állandó segítői, vagy őrző-védő, biztonsági vagy éppen nyomozó kutyaként vállaltak szerepet az ember szolgálatában. Cserébe az ember egyre gyakrabban gyógyítja őket olyan módon, ahogy korábban csak a saját fajtársaival tette: kutyák is kaphatnak protézist, különféle regeneráló kezelésekre vihetik őket, még lézeres szemműtétet is végeznek rajtuk. Akadnak komoly sportot űző kutyák: agilitiznek, táncolnak, úsznak és szörföznek. Mások kutyakiállításon vesznek részt, moziba járnak, és több helyen tartanak önálló kutyaünnepet. De létezik kutyapedikűr és fodrászat, kutyáknak való panziók, cukrászdák, ruhaboltok, sőt még parfümök is.

Nemcsak a kutyák segítenek minket, hanem mi is segítjük őket. Például azzal, ha felelős kutyatartók vagyunk: befogadjuk és kutyakiképzésre visszük, megfelelően tápláljuk és legfőképpen szeretjük őket. Hiszen egyre többen szőrös családtagként gondolnak rájuk.

Szénási Zsófia

(A könyv megvásárlásával a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány munkáját is segítjük.)

Carlie Sorosiak: Kutyavilág. Babilon Kiadó, 96 oldal, 7290 Ft

 

A Kutyavilág

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés