Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Anna Brett: Kisoroszlán – Kiselefánt

Szénási Zsófia - 2024.03.06.

A szavannák nagyvadjai

Anna Brett neve nem ismeretlen a magyar olvasók előtt. A gyerekkönyvek szerzőjeként és ifjúsági íróként számon tartott Brett számos nagyobbaknak szóló ismeretterjesztő könyvet írt már: történelemben barangoló időutazós sorozatot, egy könyvet Darwin híres elméletéről, egy másikat a dinókról, jegyez tini lányoknak szóló naplót, kreatív és színezős könyveket, pokémonos és pónis feladványokat, vagy egy vicces könyvet Mr. Bean katasztrofális barkácsolásairól. Közülük néhány magyarul is napvilágot látott már.

Most viszont az ifjabb korosztályhoz fordult, és az afrikai kontinensen élő vadállatok varázslatos birodalmába vezeti kis olvasóit Családom a vadonban című mesés ismeretterjesztő sorozatával, amelyet a tehetséges ifjú spanyol rajzoló, Carmen Saldana egyszerűen megrajzolt, papírkivágó formájú, színpompás illusztrációi díszítenek. Az ovisokat célzó sorozat – Márialigeti Sára fordításában – magyarul megjelenő kötetei a szavannák száraz világába invitálja a gyerekeket.

A Kisoroszlán címűben megismerkedhetnek egy oroszláncsalád mindennapjaival a vadászattól a pihenésig, az oroszlánok szeretetteljes családi életével és az őket körülvevő afrikai környezettel, ahol a falka tagjaként a kicsik megtanulják, milyen állatoktól kell tartaniuk és kikkel barátkozhatnak. A mesés kalandok után jönnek a tudományos ismeretek és tények az oroszlánok életéről, néhány infó az oroszlánok életterének megőrzésére szolgáló programokról, majd következhet egy kis játék, kreatívkodás és kvíz. Ugyanezt a felépítést követi a Kiselefánt című kötet is, amelyben a gyerekek egy tizenöt fős csordához csatlakozhatnak képzeletben, megismerhetik, hogyan élnek a vadonban az afrikai kontinens legnagyobb állatai, mit esznek, mire való az ormány és a hatalmas fülek, hogyan vonulnak egyik helyről a másikra, miért fontos számukra a fürdés és a dagonyázás, milyen módon óvják a mamák a kicsinyeket a veszélyektől. Az elefántok legendásan szociálisak a társaikkal, minden helyzetben segítik egymást, és különösen izgalmas, ahogy „beszélgetnek”. A mese és a tudományos adatok, illetve a fajtamentő kísérletek ismertetése után itt is játék, kézműveskedés és kvíz következik. Mindkét könyvben szó esik az afrikai állatok mellett az ázsiai, indiai párjaikról is.

A sorozat többi – magyarul még meg nem jelent – tagja is védelemre szoruló állatokkal: csimpánzokkal, bálnákkal, méhekkel, kacsacsőrű emlősökkel foglalkozik. Csupa olyan állattal, amelyik, ha nem is áll a kihalás szélén, de élettere szűkülése miatt fokozottan vigyázni kell rá. Ezért fontos, hogy már az ovisok is halljanak nemcsak magukról az állatokról – amelyek többségében amúgy is népszerűek ebben a korosztályban –, hanem arról is, mit lehet tenni, hogy ezek a csodálatos lények fennmaradjanak, és a számuk ne csökkenjen tovább.

Külön figyelmet érdemel a könyv formátuma. A négyzet alakú köteteket bármelyik kisgyerek könnyen kézbe tudja venni, könnyűszerrel lapozgathatja, a feladatokat a szülei segítségével ügyesen elvégezheti. Úgy fedezheti fel az afrikai nagyvadak világát, mintha egy napig maga is köztük élne és velük kóborolna.

Szénási Zsófia

Anna Brett: Kisoroszlán, Babilon Kiadó, 48 oldal, 3290 Ft; Anna Brett: Kiselefánt, Babilon Kiadó, 48 oldal, 3290 Ft

A Kisoroszlán

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

 

 

 

 

A Kiselefánt

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés