Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Európai magyarok – Beszélgetés Kaiser Lászlóval

Illényi Mária - 2024.02.20.

Kaiser László, költő, író, szerkesztő, végzettsége szerint tanár és dramaturg. Színházi és szinkronos múlt után 1995-től a Hungarovox Kiadó és Oktatási Stúdió vezetője. Számos verseskönyv, novellák, esszék, tanulmányok, interjúk, életinterjúk, librettók sora fémjelzi munkásságát, sok kötethez írt előszót, bevezetőt. Az Erkölcs és teljesítmény 24. önálló kötete.

– Amikor új könyv gondolata merül fel, milyen belső párbeszéd zajlik le Önben, hogyan születik meg az éppen aktuális téma és műfaj a számos lehetőség közül?

– Az új könyv sokszor régebbi művek foglalata. Nekem tavaly decemberben – ilyen módon – két kötetem is megjelent. Az egyik: válogatott verseim, Vándorok, vérebek, angyalok románul a kolozsvári Grinta Kiadónál, Balázs F. Attila költő és műfordító fordításában, másik pedig ez a kötet, amelynek – azt hiszem – a címe önmagát magyarázza, a két név pedig – Németh László és Béres József – minden magyar számára ismerős, hogy éppen és nem véletlenül Németh más kontextusban elhangzott metaforáját idézzem: mítoszi csóvájuk van… Ilyen szempontból is bármikor, sőt fokozottan „aktuálisak”.

– Izgalmas párosítás Németh László és Béres József. Mi a közös pontjuk és miben különböznek leginkább?

– Kevés különbözést látok azon az alapvető tényen kívül, hogy az egyik művész, író, a másik pedig tudós, feltaláló. Ami közös: nagy formátumú egyéniségek, hatalmas munkássággal, tudással, végigdolgozták az életüket nyomás, politikai ellenszél dacára is. És persze kimagasló, máig érvényes életművük van, s ebben az életműben a saját életük alakítása, a tisztesség és tartás konzekvens megőrzése is benne foglaltatik.

– Ha már egyezés és különbözőség, eltér-e az erkölcs fogalma egy alkotó-művész embernél?

– Meggyőződésem, hogy egy alkotó ember erkölcsiségének fő kritériuma: a tehetsége és művészi vagy tudományos parcellájának minél teljesebb kitöltése, kiszélesítése, ilyen megvilágításban például Ady Endre emberi gyarlóságai ellenére abszolút erkölcsös, és – ha jól olvassuk – a halál- és betegségverseivel együtt végeredményben az élet költője.
Németh és Béres bizonyos értelemben ugyanilyen, tehát nagy ívű és konzekvens íróságuk, illetve tudósságuk okán is erkölcsi mércék, ugyanakkor magánéletük a szó hétköznapi értelmében is etikus. Tehát náluk minőség mind a két vonatkozásban – munkásság és élet –, s valljuk be, ritka ez, nem beszélve arról, hogy tudván tudjuk, nem túlságosan gyakran jár párban ez a kettő és nem feltételük egymásnak, meg hát természetesen elsősorban a mű és a teljesítmény számít.

– Esszenciális válogatást tükröz a kötet, milyen szempontok alapján került kiválasztásra, mely írások szerepeljenek a kötetben?

– Azokat a velük foglalkozó írásaimat szedtem össze, amelyek az elmúlt bő tíz évben megjelentek; van köztük esszé, tanulmány, recenzió, előszó, illetve egy színházi kritika Fazekas István Béres című drámájáról is. A megjelenést egyébként a Béres Zrt. segítette. Személyemtől függetlenül érdekessége a kötetnek, hogy hosszasan foglalkozik Németh Utolsó kísérlet című regényciklusával, amely a ’30-as években született, és méltatlanul elfelejtették a nagy regények, Gyász; Bűn; Iszony; Égető Eszter; Irgalom árnyékában.

– Ha egy mondattal kellene jellemezni az írót és a tudóst, mi lenne az?

– Egy tömbben állt össze bennük a kimagasló tehetség, tudás és az élet etikus megközelítése magánéletükben is, Németh László talán közkeletű fogalmával élve: a minőség forradalmáraként voltak európai magyarok.

– Mindkettejük munkássága támadások kereszttüzében zajlott, milyen napjainkban e kötet fogadtatása?

– Igen jó, s ennek nagyon örülök, persze hiú az emberfia, de elsősorban nem azért. Nemes, dicsérő szakmai és baráti visszajelzések vannak. És már jelent meg több kritika napilapban, hetilapban, irodalmi folyóiratban, nem egy szinte tanulmány, több megjelenés előtt van. És külön öröm, hogy az irodalmi szekértáborokon és kánonokon, mondjam azt, hogy kulturkampfon túl ilyen, olyan irányultságú fórumokon is dicsérték

– Megszólalt-e már újabb témára hívó hang, min dolgozik most?

– Az Ünnepi Könyvhétre – nagyon remélem, hogy lesz – verseskötettel szeretnék jelentkezni, Gyerekszoba címmel. Hadd legyek rejtélyes, enigmatikus: gyerekhez írt nem gyerekversek gyűjteménye lesz.

– Változott-e a könyvkiadás a lassan épp egy éve tart karantén hatására?

– Változások bőven vannak, és most nem is a nehéz helyzetbe került kiadókra, kiadói munkatársakra, netán szerzőkre gondolok, ez talán külön téma lehetne. Amit említek: fokozottabb odafigyelés a működésre, a pályázatokra. És ami tény: kevesebb fogyás a boltokban, több az online vásárlás. És a másik tény, nagy általánosságban a járvány, illetve a gazdasági visszaesés nem tesz jót a „kulturális fogyasztás”-nak, ezen belül a könyvvásárlásnak.

– Hogy előretekintően zárjuk a beszélgetést, van-e pozitív hozadéka az elmúlt időszaknak?

– Tollforgatóként és kiadóként, stúdióvezetőként próbáltam, próbáltunk a kétségtelen negatívumok – élő kapcsolatok háttérbe szorulása, kevesebb könyv és kevesebb mozgás a könyvpiacon – mellett hangsúlyoznom kell a szorítások adta pozitívumokat. Íróként, értelmiségiként lényegesen több leírt sor, több olvasás, minőségi filmnézés, tudatos kapcsolatápolás. Ami a kiadást és stúdiót illeti: beletanultunk a távoktatásba, nagyobb figyelem a napi realitásokra, különösen a példányszám eldöntésében, nagyobb odafigyelés a pályázatokra, spórolási lehetőségek föltérképezése.  És legalábbis részünkről: elszánt készülődés a jövőre…

Illényi Mária

Kaiser László: Erkölcs és teljesítmény. Németh László – Béres József
Hungarovox Kiadó, 104 oldal, 1800 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés