Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Európai nemzeti öntudat?

Európai nemzeti öntudat?

Óvakodj a félművelt emberektől!
(néhai Kertész Ferenc)

Eleinte nem értettem apámat, szokásos jóhiszeműségemmel úgy gondoltam, a félműveltség az első lépés a műveltség felé. De apám nem innen közelített, és kiderült: neki volt igaza. A félművelt biztos benne, hogy tud valami, pedig nem tud semmit. A félművelt kezében igazság törmelékek vannak, de azt hiszi birtokában van a teljes igaz-ság. A félművelt nem kételkedik, és aki nem kételkedik, mindig hajlamos a totális diktatúrára, ezért a félművelt életveszélyes. Emberiség-veszélyes!
A műveletlenek tiszták és nyitottak, nekik érdemes regényt írni, ők értik meg Adyt, József Attilát, Nagy Lászlót; a félműveltek lesznek viszont a megszállott nacionalisták, a fundamentalisták, a vallásos rajongók, a rasszisták, a nyilasok, az ávósok, a besúgók és egyéb bolsik; a félműveltből lesz a hatalomra kerülő hibbant bürokrata és vérszomjas kispolgár és a hívő jobboldali és a szadista tömeggyilkos. A műveletlen, ha vét a btk. ellen, egyszerű bűnöző lesz, a félművelt fanatikus terrorista.
A félműveltek a globalizmus elszánt hívei és mániákus tagadói. Mert tudnak valamit, de azt rosszul tudják… Vagy az ortodox neoliberalizmus fanatikusai, vagy az interneté. Az uniformizálódás fanatikusai, az egyenkultúra megszállottai, arról álmodoznak, hogy majd Hollywood a Cartoon Network, a Shopping Mall-ok, a Nike és az Adidas mindent lehengerlő világa öltözteti egyenszellembe és egyenruhába az embereket az egész földön és akkor jaj, de jó lesz. Mindenki egyforma lesz, és megszületik a világbéke!
A Coca-Cola nem azért népszerű, mert olyan jó. A Coca-Cola nem jó – pocsék. Csakhogy a Coca-Cola Amerika szimbóluma. Aki Cocát iszik, az Amerikát iszik, és egy kicsit amerikaivá válik. Ahogy a kannibál is azért ette meg legyőzött ellenfelét, hogy az ereje belészálljon. Aki McDonad’s hamburgert eszik, az Amerikát eszi magába, és egy kicsit amerikai lesz. És amerikainak lenni jó, mert Amerika az Út, az Igazság és az Élet. Amerika a Hatalom és a Dicsőség. A legerősebb s a legnagyobb.
Így aztán a globalizmus sokak számára azt jelenti, hogy a Globusz egyenlő lesz Amerikával. Az pedig azzal jár, hogy Amerika megszűnik az individuális szabadság bástyája lenni, Amerika átalakul, és a totális diktatúrával, a globális önkényuralommal lesz egyenlő. A globalizáció folyamatának korlátok között tartása, kontrollálása hamarosan védekezés lehet a világ elamerikanizálódása ellen.
Egyetlen, nagyon racionális példa: Az amerikai mezőgazdaság messze a világelső. De milyen áron? A génkezelt növények és állatok termelése és tenyésztése árán. Ezt a gyakorlatot az amerikai mezőgazdaság anélkül folytatja, hogy a génkezelés és gyógyszerezés hosszú távú hatását az emberre tesztelték volna. Például: hogy a szarvasmarha mihamarabb elérje a vágósúlyt, mérsékelt hatású antibiotikummal kezelik. Az eredmény: a marha egyharmadával korábban éri el a vágósúlyt, azonban az antibiotikum rengeteg penicillin származékokra rezisztens baktériumot, vírust fejleszt ki az állatban, ezt a fogyasztó megeszi, és a fogyasztó szervezetében is megjelennek a penicillin rezisztens baktériumok.
Ha a fogyasztót (beszéljünk magyarul: az embert) komoly fertőzés éri, szervezete rezisztens lesz az antibiotikumokra. Tehát nem az a veszély, hogy az embergyógyászatban sok antibiotikumot használunk, az igazi veszély az amerikai marhahús. A tudós komoran ismerteti a veszélyeket, s az amerikai farmer vigyorog: az állam nem tiltja ezt az eljárást, majd bolond leszek nem használni, amikor pénzt hoz.
Ez Amerika. Egy dán sertéstenyésztőt láttam a Spektrumon, aki azt magyarázta, hogy állattenyésztésben utol kell érnünk Amerikát, különben Amerika bedarál bennünket, európaiakat.
Biztos? Nem kellene Amerikával szemben inkább bizonyos egészséges európai öntudattal, közösség-tudattal, ha úgy tetszik Európa nacionalizmussal fölvenni a harcot? A franciák mellé állni, akik ezzel már régen kísérleteznek?

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Válogatás
KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés