Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
A kultúra állatkertje

A kultúra állatkertje


Egy esszére készülök, nem akarom a témát kimeríteni, most csak néhány jegyzetet rögzítek, amit megosztanék a Könyvhét olvasóival. Azt tapasztaltam, hogy amikor vitába bonyolódom a kultúra társadalmi szerepének a kérdéseiről, gyakran veszem az állatvilágból a hasonlataimat. Lehet, hogy nem véletlenül?
A 70-es és 80-as évek fordulóján valami Főközpontban vitáztunk két kultúra elhárító elvtárssal, s mint mindig, akkor is át voltunk verve: a többi résztvevővel együtt azt hittük, ezen a vitán dől el, hogy valamelyik pályatársunk művét kiadják-e, bemutatják-e, a végén kiderült, hogy az egész vita formális, „áldemokratikus”; a kérdés rég el volt döntve.
– Maguk azt állítjátok, hogy a mű, amiről beszélünk – magyaráztam ott az elhárító elvtársaknak –, amúgy is gyönge, kár kiállnunk egy hatástalan műért. Ha kétszer olyan hatásos lenne, higgyék el, akkor sem állna le tőle egyetlen esztergapad sem, de így, hogy művészileg még erőtlen is? A kutya sem figyel majd oda, mitől félnek? – Ne haragudjon –, fordult felém borús tekintettel egyikük –, nekünk van okunk félni. – A másik hozzátette: – Az ellenforradalmat ötvenhatban is a művészek robbantották ki.
– Az isten áldja meg magukat – mondtam –, még mindig ott tartanak, hogy a kakas csinálja a hajnalt? A hajnal jön magától, mint a tudatunktól független objektív valóság. A kakas csak megérzi, és jelzi. Ez a „dolga”. A művészetre azért kéne odafigyelni, mert jelzi a társadalomban érlelődő változásokat. Maguk úgy tesznek, mint a régi zsarnokok. A hírnök fejét veszik, aki jelenti, hogy a vihar elsüllyesztette a hajóhadat! (Minthogy Isten fejét, aki „szerze nagy szelet és elbocsátá a tenger felett”, nem vehetik, lefejezik a hír hozóját.)
Ez már a puha diktatúra kora volt, az én fejemet nem vette senki, az elvtársak csak mosolyogtak, és maradt minden a régiben.
Ezek a „létező szocializmusban” úgy voltak a kultúrával, mint egy nagy bozontos kaukázusi őrző-védő kutyával. Tisztelték, becsülték az erejét, tudták, hogy szükség van rá, de féltek is tőle. Jól tartották, de rövid pórázra fogták, csak akkor engedték meg a láncot, ha az ellenségre rá kellett uszítani.
Aztán mégsem maradt minden a régiben, mert jött a rendszerváltás, és az elvtársak (a későbbiekben: urak), fölismerték, hogy a kutya tartása mindenekelőtt költséges. Nem adtak neki enni. Szegény pára lesoványodott, elveszítette a régi erejét, akkor rájöttek, hogy már nem is veszélyes, eloldották a láncról, menjen isten hírével – nincs rá szükség. Most itt tartunk. A kutya girhesen kóborol, bozontja megkopott, sáros, koszlott lett, néhány foga is kihullott, szeme az éhezéstől fénylik és vérben forog, hulladékon él, mint a hajléktalanok, ritkán harap, de már gyakran terjeszt a társadalomra veszélyes fertőző betegségeket: kommersz kultúrát, bulvár sajtót és kereskedelmi televíziót, gagyit, pornót, valóság show-kat és „sztárok” hálószobatitkait. Ezenkívül modern kommunikációs jelrendszereket, melyek lényege, hogy redundancia van bennük, üzenet azonban nincs. Hogy akkor mitől kommunikációk? A formájuktól, kérem tisztelettel: felületes szemlélő közlésnek látja őket.
Az a baj, hogy a szóbanforgó urak, elvtársak nem tudják, manapság mire való a munkakutya. Nem az a dolga, hogy házat, a középületet őrizze, arra valók a fegyveresek. A kutya arra való, hogy fantasztikus szimatával előre jelezze a közeledő veszedelmet. Hogy megmutassa, hová rejtették a bombát, hol van a drog, merre menekült a gyilkos, és hol találni még élő ember a romok alatt.
Mert századunkban egyre több a romok alá temetett élő ember.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Válogatás
KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés