Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Révay Mór János emlékiratai

Révay Mór János


Írók, könyvek, kiadók

 

Egy magyar könyvkiadó emlékiratai (1920)

I-II. kötet
Reprint kiadás, 8500 Ft
B/5, 408+496 oldal, cérnafűzött, egészpapír, keménytáblás matt fóliával, UV formalakkal,
I-II. kötet együtt

A két kötet közös száma:
ISBN-10: 963-85500-9-0 Ö
ISBN-13: 978-963-85500-9-5 Ö

Révay Mór János, a Révai Testvérek cég egyik alapítójának fia, a Révai Testvérek Irodalmi Intézet Rt. igazgatója és felvirágoztatója, a Révai Nagy Lexikona főszerkesztője 1920-ban jelentette meg saját cégénél emlékiratait.
Az Írók, könyvek, kiadók – Egy magyar könyvkiadó emlékiratai több szempontból is érvényes mű a mai olvasó számára. Bemutatja egy magyar könyvkiadó fejlődését, tanulságokkal a mai olvasónak, hiszen kísérteties hasonlóságot láthatunk az akkori és a mai könyves viszonyok között. A magyar könyvipar kialakulásának kezdeti időszakát ismerhetjük meg belőle, a „ráismerés” örömét érezve.
Irodalomtörténetileg is érdekes adalékokat közöl nagy klasszikusaink és kiadójuk kapcsolatáról a terjedelmes Jókai, Mikszáth, Ambrus Zoltán fejezetekben, de a könyvsorozatok kialakításának, megszűnésének körülményeiről írottak is rávilágítanak a korabeli irodalmi élet sajátságaira.
A Révai Testvérek Rt. nem szűnt meg a szerző halálával, II. világháború utáni történetét a jogutód Szépirodalmi Könyvkiadó rendszerváltást követő széthullása fejezte be, de a múltra emlékeztető nyomaival ma is minden antikváriumban találkozhatunk.
A kiadvány jellegzetességei kijelölik mai közreadásának módját: illusztrációi kizárólag reprint eljárással ismételhetőek meg. Egy szűkebb kör aktív érdeklődésére tarthat számot: történészek, irodalomtörténészek, könyvszakmai olvasók, kutatók mellett a könyvtárak és a bibliofil könyvgyűjtők képezhetik közönségét.
A mű ugyanakkor forrásmunka jellege miatt érdemes rá, hogy a mai olvasó számára is könnyebben hozzáférhetővé tegyük.

A Revizor cikke

A Heti Válasz cikke

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés