Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét

A Kiss József Könyvkiadó, Kereskedelmi és Reklám Kft. 1997. szeptember 11-én egy akkor egyedülálló vállalkozásba fogott: megjelentette a Könyv Kiadó Kereskedő c. kétheti könyves újságot. A rendszerváltást követően könyvkiadók százai születtek és jelentősen megnövekedett a kiadott művek száma. A könyvkereskedelem, az akkori helyzetében nehezen tudta kezelni a művek áradatát, aminek részben oka volt az információhiány is. A könyvszakma megújult, új marketing stratégiával, új cégirányítási és kereskedelmi módszerekkel kellett a piac szereplőinek szembesülniük és ehhez alkalmazkodniuk.

Ebben a helyzetben kezdtük el a lap megjelentetését, azzal a céllal, hogy a magyar könyvszakmának legyen egy kéthetenként, rendszeresen megjelenő, országos terjesztésű, hírlapárusoknál is megvásárolható újságja. Témája kizárólag a könyv és a könyvvel kapcsolatban álló kulturális területek. Színvonalasan, pártatlanul, műfaji és politikai előítéletektől mentesen tájékoztatja az érdeklődő nagyközönséget és a szakmai olvasókat a megjelenő könyvújdonságokról, kiadói műhelyekről, a könyvkultúra értékeiről, a piaci folyamatokról és a könyvszakmai eseményekről.

Első számaink újságnyomó papíron fekete-fehér nyomással jelentek meg, majd évről-évre javítottuk a lap kivitelét, míg végül elértük jelenlegi állapotunkat, nevet változtattunk, és nagyobb részt színessé varázsoltuk a Könyvhetet. 1999-ben Magyarország frankfurti díszvendégségének alkalmából német nyelvű különszámot jelentettünk meg, amelyet a frankfurti magyar pavilonban vehettek magukhoz az érdeklődő látogatók. 2005-ben a kétheti megjelenésről – főként olvasóink igényére alapozva - átálltunk a havi megjelenésre. A lap terjedelme ma már 48-64 oldal, a terjedelmet leginkább a könyvszakma kiemelt eseményei, akciói határozzák meg, a Nemzetközi Könyvfesztivál, az Ünnepi Könyvhét vagy a téli könyvvásár idején rendre nagyobb oldalszámmal jelentkezünk. Szívesen szentelünk egy-egy számot valamely kiemelt témának. Így született meg például a József Attila emlékszám és az 1956-os emlékszám is.

Tartalmilag is állandósult a Könyvhét. Első évfolyamunk első számától kezdődően közöljük a teljes magyar könyvkiadás kereskedelmi forgalomba kerülő könyveinek listáját. Évekig a Könyvtárellátó Közhasznú Társasággal együttműködve, adatbázisuk alapján, aztán hosszú ideig a Könyvkereső megjelenési adatait alapul véve, majd ismét visszatérve a Könyvtárellátóhoz. Első számunktól kezdődően kialakult az a műfaji-tartalmi struktúra, amely a későbbiek folyamán rovatokká szerveződött formában a Könyvhét gerince lett.

Interjúkat közlünk magyar és határontúli magyar írókkal, könyveik megjelenése alkalmából Magyarországra érkező külföldi írókkal, könyves műhelyek és könyvkereskedelmi cégek vezetőivel, a kulturális élet szereplőivel, a könyvkultúra képviselőivel. Felújítottuk az egyflekkes - tehát rövid, lényegre törő - könyvismertetéseknek a magyar sajtóban meglévő hagyományát, ez szilárdult meg Könyvpanoráma rovatunkban. A könyvszakma számára fontos kérdésekről elemző cikkeket közlünk. Az olvasáskultúra kérdéseivel cikkekben és szakértőkkel készített interjúkban foglalkozunk. Közöljük a magyar könyvszakma forgalmi statisztikáját, és minden számban az öt nagy könyvkereskedelmi cég, az Alexandra, a Libri, a Bookline, a Líra és a Könyvtárellátó eladási sikerlistáját.

A Könyvhét fejlődésében szerepet játszott az is, hogy kiváló írók és újságírók csatlakoztak hozzánk állandó munkatársnak, illetve önálló rovatok gazdái. Évek óta állandó rovattal van jelen lapunkban Kertész Ákos tárcaíróként. Tarján Tamás a Könyvbölcső c. rovatával jelentkezik, melyben a kortárs magyar irodalmi alkotásokat szemlézi. Murányi Gábor Lapmargó címen hozza számról-számra kritikai elemzéseit. Csokonai Attila nevéhez kötődik a rendszeres gyerekkönyv ajánló rovat. Külsős munkatársaink között a kulturális újságírás olyan kiválóságai szerepelnek mint Mátraházi Zsuzsa, Szénási Zsófia, Jolsvai Júlia, Pompor Zoltán.

A Könyvhét az eltelt évek alatt a magyar könyvszakma szerves és elismert részévé vált, olvasóink véleménye lapunkról igen kedvező, a magyar szellemi életben helyünk lett, a lapban történt megjelenés nyomán már könyvek is születtek, például Sári László és Nádor Tamás tollából.

A magyar könyvkiadók, de alkalmasint (pl. a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválok idején) külföldi kiadók is megfelelő médiumnak tartják lapunkat hirdetéseik, új könyveikkel kapcsolatos híreik megjelentetésére. Olvasóink tehát első kézből értesülhetnek a könyvújdonságokról, könyves eseményekről.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés