Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

2024.05.23.

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

FEUILLETON

Ungváry Rudolf A nem fikciós realizmus – avagy az elveszett hitel visszaszerzése címmel írt esszét.

„Ami konkrétan van, pontosan nem írható meg. A megírás csak a tárgyi hűség rovására lehetséges. A valóság, vagy legalábbis az, amit a szerző annak tart, ellenáll a szöveges formateremtésnek. Még a leginkább tényszerű mű is valóságátalakítás. A magyar irodalomban Nádas Péter 1968-ban ezt ábrázolta az Élveboncolás című elbeszélésében. Hiába igyekezett pontosan leírni egy meztelenre vetkőzött modellt, valami sohasem stimmelt. Igazi, korai, nem fikciós realizmus. Nem dokumentum-, nem tényirodalom. Kiderül belőle, hogy – Celan szavaival – az, ami van, csak „megszólítható”, és a műben a valóság újrateremtődik. Az irodalom mintegy kinyitja rá a szemet, és ennyiből valami köze van a megismeréshez.”

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Károlyi Csaba Boldogtalan Észak című kritikája Görcsi Péter Várni a 29-esre című regényéről szól.

„A kötetzáró levélben a fiú azt írja: „én magam nem vagyok író” (463.). Na persze. A regény szerzője nagyon ügyesen beszélteti kitalált „nem-író” hősét, elhiszem, hogy ő pont ilyen. Izgatottan követem emlékezését, elkábít és megvisel az alkati gyámoltalansága. És már megint eszembe juttatja egy magyar regény – Závada és Jánossy után – Flaubert „dezillúziós” remeklését, az Érzelmek iskoláját.
Görcsi Péter kiváló regényt írt. Nem lehet letenni. Aztán meg nem lehet nem rá gondolni. Mióta elolvastam, csak az van a fejemben, miért érdemes várni a 29-esre, akkor is, ha nem jön.”

KÖNYV

Benczi Boglárka
Beavatva című recenziójában írt Háy János Boldog boldogtalan című regényéről.

„Amikor megindul egy történeti szál, amit követni lehet, akkor az író filozofálgatásokba kezd, vagy előre ugrik, vagy hátra, vagy csak úgy ugrál, mert épp ahhoz van kedve. Lerázza magáról az olvasói figyelmet, minden pillanatban emlékeztetve arra, hogy ez a regény annyira más, mint a többi, hogy eltér a megszokottól, közben meg nem tér el, mert arról szól, amiről úgy amúgy az élet szól. Szerelmek, házasságok, szakítások, megcsalások, napi szöszölések, piac, jógaóra, pszichológus, tompító és élénkítő szerek és kapcsolatok. A popkultúra is ott van a sorok közt, külön szórakozás lehet úgy olvasni a könyvet, hogy direkt keressük.”

VERS

Ezen a héten a versrovatban Kupihár Rebeka és Zilahi Anna versei kaptak helyet. Közülük Zilahi Anna egyik versét idézzük itt:

Közeledem

Ahogy elsuhanunk, az erdőn át a lemenő nap sorozatlövése.
A menetszél is belém engedi utolsó tölténytárát.
A periféria centruma csak a periféria perifériájáról nézve centrum.
Egyébiránt, ugyanaz a szomorú dac.
Magányos rutinok, s ezek közössége.
Nincs mire büszkének lenni és szégyellni sincsen mit –
legnagyobb tévedésünk legnagyobb bűnünk is egyben.

PRÓZA

Szántó T. Gábor, Murányi Sándor Olivér
és Nagy Lea prózája.
Tárcatár: Harag Anita.

Részlet Szántó T. Gábor A jazzprofesszor című írásából:

„Szilveszterkor Ungár Bandi adott fogadást a Gellért Szállóban, apja barátja Ausztráliából, aki szép vagyont hozott össze odakint. A világháború idején az amerikai hadsereg vitaminbeszállítója is volt, bármihez nyúlt, pénzt csinált belőle. Azért vándorolt ki a háború előtt, mert jó üzletemberként időben felmérte, hogy menni kell, és meg akarta alapozni a család életét odakint az Államokban, mielőtt libatömésből élő szüleit, a feleségét és a fiát is kiviteti Debrecenből. Ungár Bandi elmerült az üzletben, csakhogy közben Magyarország és az Egyesült Államok is belépett a háborúba a két szembenálló fél oldalán, egymás ellenségei lettek, és nem tudott segíteni a családján. Hiába kilincselt az amerikai Külügyminisztériumban, a hadsereg vezetésénél, hiába lépett bizalmas kapcsolatba minisztériumokhoz bejáratos, vagy egyenesen ott dolgozó magyar ismerőseivel, hiába próbálkozott pénzzel, ígéretekkel, hogy az amerikai győzelem után jól jön majd, ha igazolhatják jóhiszeműségüket, semmi nem segített. Még a Vatikánba, XII. Piusz pápának is írt, emlékeztetve, hogy a debreceni katolikus gimnáziumban végzett. Az egész családját deportálták, ő pedig ott maradt a vagyonával, egyedül. Két éve ment rá, hogy magához térjen, csak az hajtotta, hogy elindított vállalkozásait életben kellett tartania, ha már a családját nem tudta. Újra házasodott, új fia született, de hazajárt Magyarországra, amikor már lehetett, mint aki bosszúból meg akarja mutatni, hogy nem tudták elvenni az életkedvét. Síremléket állíttatott a családnak a Kozma utcai temetőben, ezt minden alkalommal felkereste, majd fogadást adott a barátainak és üzleti partnereinek. 1963 szilveszterén is így tett a Gellért éttermében, ahová meghívta őt is.”

ZENE

Végső Zoltán Jean-Michel Jarre Bridge from the Future című koncertjéről írt, amely a Starmus Fesztivál nyitókoncertje volt Pozsonyban.

„A csúcspont Brian May színpadra lépése volt, miután a Szlovák Filharmónia rezesei és kórusa a Rendez-vous 2-ben csatlakozott a masszív hangzáshoz. May jellegzetes Queen-soundja átütő volt, és bele is fordult egy hatalmas, atonális, sehová sem elhelyezhető önálló szólóba, ami szép és kemény cezúra volt. Majd Dvořák, Újvilág szimfónia, a Largo tétel Jarre szőnyeg-akkordjaival és May szólójával, nyilván kacsintásként a helyieknek.”

SZÍNHÁZ

Herczog Noémi a Freeszfe és a Budapest Brand A béke szigete című programját értékelte, amelynek a CEU adott otthont.

„Ernestine: Kérdés, miért a szélsőségek felé fordul az előadás. Azt hiszem, az zavar ebben a legjobban, hogy mintha eszerint minden, ami kevésbé direkt értelemben erőszakos, az egyben banális is lenne, nem pedig az életünk. A Fidesz akkora magas labdát adott a színháznak, hogy úgy tűnik, teljesen feloldozta az önvizsgálat alól. Pont akkor kéne magunkba nézni, amikor méltatlanul eltaposnak? A béke szigete messze van a Squid Game vagy A szolgálólány meséje sötét látomásától, másik oldalról a mindennapok árnyalt hatalmi dinamikáitól is biztos kézzel tartja a távolságot.”

Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.
Az ÉS elérhető online is: www.es.hu

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés