Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

„A Gömb nem más, mint egy…” – Beszélgetés Zágoni Balázzsal

Csokonai Attila - 2021.11.23.

A Kolozsvárott született, ott élő és íróként, tanárként ott dolgozó szerzővel 2018. évi 1. számunkba készítettem interjút a Fekete fény sorozat első kötetének megjelenése alkalmából. A Gömb azóta az Év Gyerekkönyve lett Ifjúsági Könyv kategóriában. Sokan várták a folytatását, amelyet már kézbe is vehettünk. Hogy bővítsük e művek olvasótáborát, váltsunk szót most, mint egységről, mind a két kötetről, az első részről és a nemrég megjelent Odaátról is!

Öt ismeretterjesztő és öt fikciós gyerekkönyv után mi adta az első „lökést” ahhoz, hogy tiniknek írjon? Mennyiben volt ez más, mint amit eddig csinált?

– Nagyon más volt. De közben megnőttek a gyermekeink, és én egyfelől szerettem volna olyat írni, ami a kamasz gyerekeimnek is érdekes lehet. Azt gondolom, hogy egy tinédzserrel szinte mindent meg lehet beszélni. Az élettapasztalata jóval kevesebb, de a szellemi képességei néha meg is haladjak egy felnőttét. És szerettem volna egy lépéssel közelebb kerülni a felnőtt irodalomhoz.

– E regényét elhamarkodott dolog lenne az úgynevezett young adult irodalom kategóriájába sorolni. Kérdés: hogyan aránylik ebben a két kötetben az antiutópisztikusság (disztópia), a kalandregény jelleg és a transzcendens réteg?

– Heterotópiának szeretem nevezni, amelyben ötvöződik az utópia optimizmusa és a disztópia pesszimizmusa. Ahogy itt a való életben is jelen van mindkettő, úgy, gondolom, a jövőben is hasonlóan lesz. Technikai és kényelmi szempontból a Fekete Fény elképzelt jövője utópisztikus: a regény szereplői kényelmes városokban, okosszemüvegek, okosasztalok, interakcióra képes hátizsákok, és ruhanyomtató automaták között élik az életüket. De a technikai vívmányok önmagukban nem hoznak megváltást, eddig még soha nem tömték be a gazdagok és a szegények közötti szakadékot, így valószínűleg ezután sem fogják. Ahhoz aktív, önmagát adó emberi jelenlét és elköteleződés kell.

– Mi indokolta, hogy Vik, az alig 13 éves főhős mesélje el egyes szám első személyben a fordulatos, izgalmas történetet, nem pedig egy „mindentudó” mesélő, „külső szemlélő”?

– Szerettem ezt az egyes szám, első személyű narrátort, aki a maga korlátozott tapasztalatával próbálja összerakni az eseményeket, megérteni mindazt, ami körülötte történik. Az olvasó pedig tanúja lesz annak, ahogy hirtelen megszületik benne a lovagiasság és önfeláldozás, de annak is, ahogy néha elborul az agya, vagy túlságosan elbízza magát, és rossz döntéseket hoz. Ellenben az olvasó nem tehet semmit, hiszen be van zárva Vik agyába, nem kiabálhat, hogy tévedsz, haver, ebben most nincs igazad! A második kötetben viszont levelek révén néha megszólal egy másik, női, mesélő is.

– Melyik korosztálynak ajánlható a Fekete fény két része, A Gömb és az Odaát? Az eddigi tapasztalatai mennyiben igazolták vissza törekvéseit?

– 12-13 éves kortól felfelé. De úgy látom, sok a felnőtt olvasóm. Most a legidősebb, akiről tudok, 71 éves, de ha apósom is elolvassa, akkor már lesz 80 fölötti is.

– Az első rész olvasói nyilván izgatottan várták a folytatást, amiben kiderül, mi is igazából a Gömb. De a megoldáson kívül mit kínált még, mi az Ön üzenete a mai fiataloknak, akik akkor lesznek idősek, amikor a két könyv cselekménye játszódik?

– Fontosnak tartom, hogy a második könyvben Vik elkezd egy utazást, az apja oldalán, amely a rettegett Szegény Szomszéd nevű rivális városállam területére viszi. De ez egy belső utazás is. Egyfelől családi értelemben, mert megismeri anyja és apja fiatalkorát, az ő kihívásaikat, ami ugye még mindig nem a jelenünk, hanem az elképzelt közeljövő. És hall két igencsak eltérő változatot arról, hogy miért nincsenek már együtt a szülei. Ezt kell valahogy összeraknia. Másfelől a saját mélységeit is meg kell ismernie. Végre együtt lehet a barátnőjével, Ajlával, de ez sem úgy alakul, ahogy elképzelte, és kérdés, hogy miért nem?

– És min dolgozik most? Mi lesz az újabb ifjúsági regényének a témája?

– Most végre megtenném az utolsó lépést a felnőtt regény irányába. Egy kisregényen dolgozom, ami az erdélyi magyar oktatás és könyvkiadás világában játszódik, a jelenben és a kilencvenes években, váltakozva. A regény kicsi, de a feladat nem az, így csak reménykedem, hogy meg tudom írni. De nem szeretnék hűtlen lenni a fiatal olvasókhoz, ezért azután, egy újabb ifjúsági regényt  vagy regény-sorozatot szeretnék írni.

Csokonai Attila

Zágoni Balázs: A Gömb
2018., 360 old. 2499 Ft
Zágoni Balázs: Odaát
2019. 392 old. 2499 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés