Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online
    1 - 10 / 7459      Következő »    Utolsó »  

Meghalt Ficsku Pál

2024. március 15.

57 éves korában elhunyt Ficsku Pál (eredeti nevén: Gyulai Csaba) író, könyvkiadó, szerkesztő.

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. Kossuth-díjat kapott, mások mellett, Visky András.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban csütörtökön.

Csák János a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. A miniszter összesen 72 állami kitüntetést adott át; a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 14-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 34-en, az Érdemes Művész kitüntetést 15-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman kapták meg.

Életének 86. évében szerdán Kolozsváron elhunyt Szilágyi István Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar író, a Helikon alapító főszerkesztője - tudatta szerdán a kolozsvári irodalmi folyóirat szerkesztősége.

Egy kínai blogger pert indított egy pekingi bíróságon Mo Jen Nobel-díjas író ellen, mert szerinte a szerző könyvei "bemocskolják a Kínai Kommunista Párt hírnevét, kedvező színben tüntetik fel az ellenséges japán katonákat és megsértik Mao Ce-tung egykori forradalmi vezetőt" - áll a kínai közösségi médiában aktív felhasználó bejegyzésében.

A 2024-es év kiemelt témájában olyan, az elmúlt hat évben megjelent könyveikkel nevezhettek a szerzők, amelyek a „tenger” hívószó sokszínű jelentésrétegéhez kapcsolódnak. Az Utazás a mélybe az „Ismeretterjesztő –kiemelt téma: A tenger” kategória díját nyerte el.

Tematikus tárlatvezetésekkel, Jókai novellaciklusából készült felolvasószínházi előadással és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várja a látogatókat március 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) szervezésében idén Magyarország irodalmi programokkal vesz részt a március 12. és 14. között zajló Londoni Könyvvásáron. Az esemény ideje alatt a világ minden tájáról érkeznek kiadók, könyvügynökök, jogkereskedők és jelen vannak a könyvszakma prominens képviselői is - olvasható a PKÜ MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Az 1848-49-es események Békés vármegyei vonatkozásait bemutató könyv bemutatója, valamint a Pilvax. Egy legendás kávéház hagyatéka című időszaki kiállítás megnyitója lesz a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban március 14-én - közölte az intézmény az MTI-vel.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése


KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés